Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Marmara Adalar Belediye Başkanı Aksoy: Adanın kaderini değiştirmeye çalışıyoruz”

Marmara Adalar Belediye Başkanı Aksoy:  Adanın kaderini değiştirmeye çalışıyoruz”

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, kendilerine bağlı Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının 9456 olan kış nüfusunun, yaz aylarında 90-150 bin arasında değiştiğine dikkati çekerken, Biz, devletten, İller Bankası kanalıyla yalnızca kış nüfusuna g

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, kendilerine bağlı Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının 9456 olan kış nüfusunun, yaz aylarında 90-150 bin arasında değiştiğine dikkati çekerken, “Biz, devletten, İller Bankası kanalıyla yalnızca kış nüfusuna göre pay alıyoruz. Nüfusumuz, 10 bini geçmediği için aldığımız pay çok kısıtlı. Bu parayla yoğun yaz nüfusuna hizmet üretmeye çalışıyoruz. Ancak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve değerli başkanı Edip Uğur beyin büyük desteğini unutamam. Ne zaman başımız sıkışsa hemen yardım elini uzatıyor. Büyükşehir, adamız için büyük şans” dedi.
SARAYLAR’A DENİZ ALTINDAN ELEKTRİK
Kendilerine bağlı olup dünya çapında önemli mermer yataklarının ve 25 mermer fabrikasının yer aldığı Saraylar Mahallesi’ne hâlen UEDAŞ’ın verdiği 17 bin kilovat saatlik enerjinin yetersiz kalması nedeniyle bu mahalledeki kalsit ve kireç fabrikalarının istenilen verimde çalışmadığının altını çizen Aksoy, şunları söyledi:
“Bu bölgedeki yatırımcılara 7 yıldır trafo verilmiyor. Bu nedenle büyük elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Bu mahalleye, deniz altından elektrik verilmesi için son aşamaya gelindi. UEDAŞ’ın anlaştığı, dünyanın en büyük firmalarından biri, Narlı-Gündoğdu mahalleleri arasına, deniz altından, 12 kilometrelik kabloyla 30 bin kilovatlık yeni elektrik getirecek. Bu konudaki projeler ve testler tamamlandı. Mayıs ayında çalışmalar başlatılacak. Böylece, Saraylar’da bulunan mermer, kalsit ve kireç fabrikalarının verimli çalışmaları sağlanacak.” 

MERMER ÜRETİMİ ÇOK DÜŞTÜ
Jeoloji Mühendisi olması ve daha önce Saraylar’da bir mermer fabrikasında mühendislik yapması nedeniyle sektörü çok iyi bildiğine işaret eden Aksoy, şöyle konuştu:
“Mermer, bir arz-talep işidir. Ancak Ortadoğu, Suriye ve Yunanistan’daki siyasi kaoslar, mermer ihracatını önemli ölçüde sekteye uğrattı. Çünkü biz, başta Suriye olmak üzere bu ülkelere, üretimin % 80’ini ihraç ediyoruz. Zaman zaman Çin piyasasına da ihracatımız vardı. Ancak orada da yaşanan bazı ihracat sıkıntıları olumsuzluklar yarattı. Mermer ocaklarında maliyet çok yüksek. Eğer ihracat yapmazsanız, ayakta kalamazsınız. Saraylar’dan şu anda ağırlıklı olarak yalnız iç piyasaya satış yapılıyor. Geride bıraktığımız mart ayında, Saraylar’dan, sadece 3500 tonluk bir gemiyle ihracat yapabildik. Oysa siyasal karışıklık olmadığı dönemlerde bu ülkelere her ay 30 gemi mermer götürürdü. Durum böyle olunca, Saraylar’da 15 dolayında mermer ocağı üretimini düşürmek zorunda kaldı. Yani kapasitelerini aşağı çekti.”
ADAYA FAKÜLTE İSTİYORUZ
Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı olarak Marmara Adası’na fakülte kurulması isteklerini, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirdiklerini vurgulayan Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, şu değerlendirmede bulundu:
“Marmara’ya balıkçılık, Saraylar’a ise mermercilik fakültesi veya yüksek okulu istiyoruz. Bu okullar kurulursa, bitiren gençlerin iş bulma şanslarının yüksek olduğuna inanıyoruz. Bu isteğimizin dikkate alınacağını düşünüyoruz.”
MECLİSİMİZ UYUMLU
Marmara Adalar Belediye Meclisi’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden(AKP) 6, CHP’den 2 ve MHP’den bir üyenin görev yaptığını belirten Aksoy, “Meclis üyelerimiz arasında bir uyumsuzluk yok. Hizmet söz konusu olduğunda ben, hiçbir konuya siyaset gözlüğüyle bakmıyorum. Yapıcı eleştirilere ve önerilere de her zaman açığım. Tek üzüldüğüm olay dedikodudur ki, Marmara Adası’nda dedikodu da bol” dedi.
İKİ KULÜBÜ BİRLEŞTİRMEK İSTEDİM
Marmara Adalar Belediyespor ile Avşaspor kulüplerini birleştirmek için çaba harcadığını da vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:
“Her iki kulüp de yıllardır büyük ekonomik sıkıntı çekiyor. Sezon sonunda da puan cetvelinin sonlarında yer alıyorlar. Ancak bu birleşmeye Avşaspor yanaşmadı. Bence de hatalı davrandılar.”
İSKELEYE YENİ DÜZEN
Önümüzdeki aylarda Marmara Adalar iskelesi meydanını yeniden düzenleyeceklerini vurgulayan Aksoy, “Bu proje için 1 milyon 200 bin lira harcayacağız” diye konuştu. Gestaş’ın yanı sıra BUDO şirketinin de 10 gün içinde adalar seferini başlatacağını açıklayan Aksoy, “Böylece Erdek’ten, Marmara’ya ulaşım 45 dakikaya inecektir” dedi.
Belediye yönetimini 12 milyon lira borçla aldığını, hem bu borçları ödeyip hem de hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Aksoy, belediyenin şu andaki bütçesinin 18 milyon lira olduğunu açıkladı. Aksoy, hâlen Marmara Adası’nın kanalizasyonunun denize aktığını vurgularken, “Bu kanalizasyonu da yapacağız. Marmara-Saraylar ve Erdek-Narlı arasını karayolları ağına aldırdık. Yıllardır ihmal edilen adanın kaderini değiştirmeye çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz ise adaya bol turist çekmektir” diye konuştu.
Haber : Ö. Balıkçı - T. Ertan



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı